ضمیرکابلوف، نماینده ویژه دولت روسیه در امور افغانستان، گفته است که نمایندگان گروه طالبان از روسیه خواستهاند توافقنامه نهایی صلحی را که با ایالات متحد آمریکا امضا میکنند، ضمانت کند.
آقای کابلوف میگوید درباره این توافقنامه صلح، که احتمالاً در چند روز آینده میان آمریکا و طالبان به امضا میرسد، با دولت روسیه نیز صحبت شده است و نمایندگان طالبان برای آمریکا شرط گذاشتهاند که دولتهای روسیه و چین آن را ضمانت کنند.
به گفته کابلوف، متن توافقنامه صلح میان آمریکا و نمایندگان طالبان هنوز نهایی نشده است، اما دولت روسیه امیدوار است که آمریکا نتایج نهایی این مذاکرات را به اطلاع روسیه برساند. او همچنین تأکید کرد که آمریکا نیز برای طالبان شرط گذاشته است که پس از امضای این توافقنامه در صورتی نیروهایش را از افغانستان خارج میکند که که این گروه مذاکرات رسمی و مستقیم با دولت افغانستان را آغاز و آتشبس سراسری اعلان کند.
در همین حال، شماری از رسانههای بین المللی در روزهای گذشته به برخی از موضوعات توافق شده اشاره کردهاند. گفته میشود تعویق انتخابات ریاست جمهوری تا مدت نامعلوم، خروج نیروهای آمریکایی پس از دو سال، آزادی 10 هزار زندانی طالبان و آغاز نشست بین الافغانی در اسلو نروژ یک هفته پس از امضای توافقنامه مواردی اند که هر دو طرف روی آنها به توافق رسیدهاند.
ذبیح الله احمدی، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل سیاسی، میگوید: «باید توافقنامه نهایی صلح را کشورهایی که در سیاستهای جهانی نقش دارند، ضمانت و پشتیبانی کنند تا در آینده هیچگونه مشکلی پیش نیاید».
صبور شمس، دانشجوی دانشکده علوم سیاسی، معتقد است که آمریکا و طالبان باید متن نهایی توافقنامه صلح را به اطلاع شهروندان افغانستان برسانند. به نظر او، اگر شهروندان افغانستان از متن اصلی توافقنامه آگاهی نداشته باشند یا پس از امضا آن را بپذیرند، «شکی نیست که بار دیگر افغانستان به میدان جنگ مبدل خواهد شد».
احتمال دارد که توافقنامۀ نهایی صلح میان آمریکا و طالبان در 17 اوت در شهر اسلو، پایتخت نروژ، به امضا برسد و نمایندگان کشورهای روسیه، ایران، پاکستان، چین، سازمان ملل متحد و سازمان همکاریهای اسلامی بر روند امضای آن نظارت کنند.
گفته میشود متن توافقنامه برای رهبران حکومت وحدت ملی نیز فرستاده شده است، اما آنان از دریافت توافقنامه و مفاد آن ابراز بی اطلاعی میکنند.